Burkolóanyagok kiválasztása

Burkolóanyagok kiválasztása során fontos, hogy körültekintőek legyünk. Elsődleges szempont szokott lenni, hogy számunkra legtetszetősebbet válasszuk, de nem ez a helyes sorrend.
Burkolóanyag, kerámiaburkolat esetében az elsődleges szempont, kül- vagy beltérre valamint padlóra vagy falra keresünk burkolatot? Abban próbálunk most Önnek segítséget nyújtani, hogyan is válasszon.
Örök szabály, hogy amit tehetünk padlóra az kerülhet a falra is, viszont ami falra való azt sosem tesszük a padlóra. Tehát csempét padlólapként használni TILOS!
Ezek a döntések hosszú távra szólnak így természetes, hogy nem könnyű meghozni őket úgy, hogy miközben praktikus és tetszetős terméket választunk, szem előtt kell tartanunk az alábbi szempontokat:
Milyen stílusú (mintázatú) burkolatot keresünk?
Milyen legyen a felülete?
Milyen kopásállóságú legyen?
Csúszásmentes legyen?
Bel- vagy kültérre keressük?
A padlólapok legkiválóbbja a gres-porcelán, mely iparilag előállított homogénebb anyagának köszönhetően erősebb és tartósabb, mint a kő.
A padlólap felülete lehet mázas vagy mázatlan. Mázas felület esetén a burkolólapot olyan színes, ráégtett mázréteg fedi, amely kihat mind az esztétikai, mind a műszaki tulajdonságaira.
Kültéri felhasználás esetén nagyon fontos, hogy fagyálló padlólapot válasszunk.
A padlólapok kopásállósága kétféle vizsgálattal mérhető: a PEI mutatja ezeket az adatokat. A PEI skála mély kopásállóságot határozza meg.
PEI I: nagyon gyenge, kizárólag olyan helyiségekbe javasolt, ahol nagyon kis forgalom van, lágy talpú lábbeliben (zokniban) használjuk csak, ahová közvetlenül az utcáról, utcai cipőben nem lépünk.
PEI II: gyenge kopásállóság, pl. fürdőszobába, más, kis forgalmú helyiségekbe alkalmazható
PEI III: közepes kopásállóság, pl.: nappali, fürdőszoba, hálószoba burkolataként alkalmas
PEI IV: erős kopásállóság, már előszoba, konyha, eladóterek burkolására is alkalmas
PEI V: nagyon erős (kültér, nagy forgalmú létesítmények)
Padlólapok esetében fontos tényező még a csúszásmentesség. Az R-skála jelölésében minél nagyobb az R betű utáni szám, annál fokozottabban csúszásmentes az adott termék. Azonban a választáskor ne “csak” a baleset biztonsági szempontokat vegyük figyelembe, gondoljuk a higiéniára, a tisztíthatóságra is. Ahol nem indokolt a maximális csúszásmentesség, ott használjunk kisebb csúszásmentességi fokozatú terméket
R9: általános felhasználás (lakások, iskolák, irodák, rendelők)
R10: csúszásmentes (fürdőszobák, garázsok, éttermi konyhák, raktárak)
R11: fokozottan csúszásmentes (mosodák, hűtőkamrák, tejüzemek)
R12: nagyon magas csúszásmentes (ipari felhasználás, cukorüzemek, húsfeldolgozók)